Garderobă capsulă – ce trebuie să știm pentru a o construi?

1624

Deși pare o abordare inovativă, se consideră că noțiunea de “capsule wardrobe” a fost introdusă la mijlocul anilor 1970 de căre englezoaica Susie Faux, proprietara unui magazin de vestimentație pentru femei din Londra.

Astfel, Susie lansează conceptul de garderobă perfectă, creată din câteva articole de bază, care nu se demodează. Aceste articole de bază sunt mixate cu câteva piese de sezon, care se schimbă periodic.

Totuși, adevărată consacrare a noțiunii de “capsule wardrobe” se produce mai târziu. În 1985 creatoarea de modă Donna Karan a preluat această idee pentru una din colecțiile sale. Ea a folosit în mod ingenios 7 piese de îmbrăcăminte, pe care le-a asortat în diverse combinații vestimentare.

Astfel, garderoba capsulă este o versiune redusă a garderobei dumneavoastră după ce ați triat, organizat, curățit și selectat esențialul din ea. Altfel spus, garderoba capsulă trebuie să fie minimalistă pentru a ne simplifica alegerea, dar și viața, în general. Acest principiu rezonează cu una din lecțiile pe care le-am învățat pe timp de pandemie: este benefic să eliberăm și să curățim atât spațiul din jurul nostru, cât și spiritul.

Într-o garderobă capsulă se regăsesc doar articole esențiale, de bază, care se asociază și se combină ușor între ele pentru a crea o varietate mare de stiluri. Este important ca aceste lucruri să vă placă, să vă vină bine și să vă reprezinte. Se consideră ideal ca o piesă vestimentară dintr-o garderobă capsulă să poată fi folosită în 5 ținute, astfel funcționalitatea acesteia va fi destul de înaltă. Așa cum, de regulă, o garderobă capsulă conține puține haine, ea se va completa cu articole de sezon, o dată cu schimbarea anotimpului, iar acelea, care nu corespund timpului de afară, vor pleca temporar la “odihnă”.

Printre hainele de bază dintr-o garderobă capsulă se vor regăsi neapărat un pantalon negru, o pereche de blugi, un tricou sau o cămașă albă, o rochie neagră, o geacă din piele, o fustă creion, un pardesiu clasic, etc. Deoarece ideea unei garderobe capsule este de a include puține articole vestimentare, este clar de la sine că acestea trebuie să fie de bună calitate pentru a fi purtate o perioadă cât mai îndelungată de timp. Investind în calitate, vom putea să ne bucurăm de hainele preferate ani la rând.

Nu există reguli stricte pentru numărul de haine pe care ar trebui să îl conțină o garderobă capsulă, precum nu sunt reguli clare cum să creezi o garderobă ideală. Noi, femeile, suntem diferite, avem nevoi și preferințe diferite.

Este important să avem încredere în noi și să creăm ținute care să sublinieze individualitatea noastră.

Oxana & Lucia