Acum un an, Anatol Curechi, Președintele Federației de Rugby din Moldova, a stabilit o sarcină enormă organizației, mai degrabă de vis: să pregătească cât mai curând jucători noi pentru a asigura viitorul acestui sport în țara noastră. După cum este cunoscut, problemele educației nu sunt doar cele mai importante, ci și cele mai dificile. Când vine vorba de copii mici sau adolescenți, este greu de făcut prognoze exacte! Însă planurile pentru rugby-ul pentru copii se îndeplinesc cu o viteză surprinzătoare.
Dacă te gândeai că, în ziua de azi nu există nimic mai interesant pentru copiii decât să se joace la calculator, atunci aruncă o privire peste programul sportiv moldovenesc din această toamnă. Anul școlar a început, dar tinerii rugbyști au revenit deja la antrenamente și competiții.
EVENIMENTELE RECOLTEI DE TOAMNĂ
Anatol, septembrie a început cu Campionatul Moldovei de Rugby-7 pentru cei mai tineri participanți și cadeți. În prima lună de toamnă au avut loc 3 evenimente sportive luminoase pentru aceste grupe de vârstă. Putem spune că pentru prima dată în septembrie au fost atât de multe evenimente pentru copii?
Exact. Acest lucru se datorează noii strategii a Federației: am stabilit un curs de accelerare, o actualizare eficientă în toate privințele, inclusiv în rugby pentru copii. Fiți de acord, altfel, nu poți spera la nicio perspectivă. De obicei, în programul de toamnă și primăvară se desfășura o singură competiție pentru copii, dar în acest an, doar în septembrie s-au desfășurat 4 evenimente majore. Directorul nostru de competiție, Tudor Procop, este un antrenor cu o experiență reușită în lucru cu copiii. El a întocmit un calendar și a organizat antrenamentul astfel încât de la începutul anului școlar, băieții să aibă timp să exerseze și să prezinte rezultate de înaltă calitate. Sprijinul financiar parțial pentru planurile noastre a fost oferit de către Ministerul Educației și Cercetării din Moldova.
Evenimentele s-au dovedit a fi cu adevărat impresionante. În joc au fost 21 de echipe de tineri sportivi. Rugby-ul pentru copii este destul de răspândit în regiunea noastră. De exemplu, capitala a găzduit oaspeți din Ciorescu, Grătiești, Căușeni, Soroca, Tiraspol și Bender. Prima competiție a campionatului, Cupa Moldovei la Rugby-7, a avut loc pe 17 septembrie. Au participat cadeți, U 14 și U 16. În partea a doua a probei, pe 24 septembrie, au concurat categoriile U 9 și U 12.
Ne bucurăm foarte mult că 8 echipe au jucat în U 14! Sunt multe șanse ca băieții de această vârstă să joace serios rugby. Voi spune mai multe: nu am avut până acum niciodată atât de multe echipe într-o categorie de vârstă. Trăim o perioadă unică, fiecare zi aduce o nouă experiență Federației. Analizăm totul cu atenție, tragem concluzii, ne gândim cum să obținem mai mult. Când aplici în mod constructiv managementul modern în Moldova, nu trebuie să aștepți mult pentru rezultate. Aici este un teren foarte fertil pentru creație, și nu numai în materie de agricultură.
Care echipe moldovenești au devenit campioane la rugby pentru copii?
La categoria U 16, câștigătoare a fost Școala Sportivă de Acrobație și Rugby SSSAR/ASEM, antrenorul Oleg Sadovici. Ei și anul trecut au ocupat primul loc în campionat. Credem că această echipă este nucleul viitoarei echipe naționale de rugby-7 a Moldovei. La U 14, a câștigat echipa din Ciorescu, sub conducerea antrenorului Gheorghe Zolotarev. U 12 — Liceul „Lucian Blaga” (antrenor Oleg Sadovici). La categoria U 9, cea mai puternică a fost echipa din Soroca, antrenată de Oleg Istrati.
Au participat și fete?
Cu siguranță! Fetele de la școala sportivă din Stăuceni, categoria de vârstă U 15 au concurat cu băieții U 14 la campionat și au ocupat locul 4. Copii de 9 ani de la clubul „Steaua” (Chișinău) au jucat cu băieți de aceeași vârstă. Au împărțit locurile 4 și 5 cu Tiraspolul, deși au jucat cu ei la egalitate. O echipa foarte promițătoare! Au început antrenamentele în primăvară și deja joacă bine. La fete, la părinți și la antrenorul Tudor Procop persistă un temperament luptător, vor realiza multe cu această calitate.
Ce premiu se acordă câștigătorilor?
Echipele care ocupă locul 1, vor reprezenta țara noastră în competițiile internaționale. Desigur, aceasta este o experiență valoroasă și, dacă are succes, tuturor jucătorilor li se acordă o categorie de sport. Începând cu vârsta de 16 ani, începem să ținem cont de ratingurile personale în funcție de realizările sportivilor, doar că înainte de asta, ar trebui să se obișnuiască cu jocul în echipă. Pentru un copil este mai dificil decât pentru un adult să nu fie obsedat de premii și recompense.
Ce alte competiții pentru copii au avut loc toamna?
Campionatul Republicii Moldova Rugby-10, acesta s-a petrecut într-un un format foarte important, un pas de la disciplina olimpică rugby-7 la formatul clasic rugby-15. Cadeții au concurat în 3 runde: 8, 15, 22 octombrie. Pe 9 octombrie, echipele U14 s-au întâlnit la turneul de rugby-7 dedicat aniversării a 50 de ani de rugby la Tiraspol. Pe 16 octombrie a avut loc Cupa deschisă a Chișinăului la Tag Rugby pentru cei mai tineri, acestea sunt competiții non-contact, la care au fost prezente și echipe din alte orașe. În noiembrie am sărbătorit 55 de ani de rugby în Moldova cu un festival de 2 runde. Acestea au fost competiții pentru copii de diferite categorii de vârstă.
PĂRINȚII LA TRIBUNE
Cum poți explica o dezvoltare atât de rapidă a rugby-ului pentru copii?
În ultimii 2 ani, la Chișinău s-au desfășurat multe evenimente internaționale majore, copiii au văzut jocul de performanță al sportivilor adulți. În plus, au propriile lor realizări, ceea ce este foarte motivant. Atunci când după competiție, antrenorii le oferă băieților o săptămână liberă, ei vor înapoi la antrenamente.
Un alt motiv semnificativ este noul format de relații în familii. Părinții de astăzi pot și vor să le acorde copiilor mai multă atenție, astfel la evenimentele noastre, anume membrii familii sunt cei mai gălăgioși fani!
Din moment ce vorbim despre copii, se pune întrebarea: reprezintă rugby-ul un risc crescut de accidentare pentru un tânăr sportiv?
Riscuri există în orice sport, despre care cu siguranță părinții sunt informați; semnează o declarație că sunt la curent cu totul și îi permit copilului să se antreneze. Însă, conform statisticilor, voleiul este mai traumatizant decât rugby-ul.
OPORTUNITATEA SUB NUMELE DE „RUGBY”
Urmărind meciul, ajungi la concluzia că oamenii cu diverse capacități fizice pot obține succes. În acest sens, rugby-ul este mai democratic decât alte tipuri de sport în echipă?
Chiar și în echipele celui mai înalt eșalon (Irlanda, Franța, Africa de Sud), joacă sportivi de diferită amploare. Jucătorii de rugby cu înălțimea de 190 cm și greutatea de 130 kg concurează cu jucători care au 170 cm și 70 kg care sunt mai imprevizibili, mai rapizi. Fiecare își dezvăluie capacitățile cât mai mult posibil în poziții potrivite, iar echipa per general reușește.
Democrația rugby-ului îi ajută pe antrenori să descopere adevăratele talente. Uneori, la noi vin copii care nu ar fi devenit sportivi cu o selecție mai strictă privind capacitățile fizice. În timpul antrenamentelor, ei dezvoltă rezistența, forța și devin jucători excelenți.
„Dacă un copil vrea să-și încerce talentul la sport, trebuie să-i oferi această șansă. Aceasta este una dintre sarcinile principale ale rugby-ului pentru copii din Moldova.”