Campionatul Moldovei de rugby pentru copii în fiecare regiune din Republica Moldova: formula succesului.
E vorba de un proiect nou pe care Federația Sportivă Națională de Rugby din Republica Moldova l-a inclus în planul său de dezvoltare. Scopul proiectului — popularizarea rugby-ului la nivel de disciplină școlară. Și nu doar în capitală, ci în întreaga țară.
Președintele Federației Sportive Naționale de Rugby, domnul Anatolie Curechi explică: “În timpul predării orelor de educație fizică, sunt incluse elemente de gimnastică, atletică ușoară, activități generale bine-cunoscute în timpul lecțiilor. Aceste două module sunt obligatorii. Pe lângă ele, există alte patru module opționale, dintre care cadrul didactic poate alege încă două module după preferință. În 2019, la inițiativa dlui Nicolae Bragarenco (antrenor emerit) rugby a fost recunoscut ca ramură de sport potențială pentru a fi inclusă în curriculum-ul instituțiilor școlare din Republica Moldova. Dar în anul 2021 ne-a reușit să obținem introducerea modulului opțional Rugby-Tag în curriculum — o activitate fizică fără contact pentru copii.”
Proiectul FSNR de promovare și dezvoltare a rugby-ului se va axa pe 4 regiuni ale țării — Centru, Nord, Sud și or. Tiraspol. Fiecare ATR (Agenție Teritorială de Rugby) are un reprezentant regional, care e responsabil de prezentarea proiectului Federației de Rugby către directorii și pedagogii din școlile locale. Noua opțiune din curriculum-ul școlar, lecțiile de educație fizică cu elemente de rugby-tag reprezintă o alternativă care poate aduce diversitatea în programul orelor. Instituțiile de învățământ care manifestă interes față de proiectul federației, semnează acorduri de colaborare cu FSNR — iar federația își asumă obligația de a oferi sprijin pentru organizarea lecțiilor demonstrative de practicare a rugby-tag, profesorii fiind instruiți să obțină certificate de antrenori de rugby prin master-Class-uri conduse de specialiștii din domeniu ai FSNR. De asemenea federația va oferi instituțiilor de învățământ cointeresate în colaborare baloane de rugby și alt inventar de sport.
“Am decis să dăruim 1000 de baloane de rugby instituțiilor de învățământ general din țară”, — a declarat Anatolie Curechi. Recent, la această campanie s-a alăturat și Vlad Musteață. Cel din urmă, a fost unul din jucătorii echipei naționale de rugby-7 care s-a clasat pe locul 3 la Campionatul European (2007). Iar acum, cei doi foști jucători de rugby, dezvăluie copiilor posibilitățile acestui joc. Compania “PROIMOBIL.MD” a oferit în dar Federației de Rugby 400 de baloane de joc.
De obicei astfel de suport pentru instituțiile de învățământ, asemena campanii sunt organizate de către federațiile care dispun de un buget considerabil, ceea ce nu e cazul Federației de Rugby. Dar acțiunile FSNR sunt determinate nu de buget, ci de dorința de a stabili viitorul rugby-ului moldovenesc. Potrivit președintelui Curechi Anatolie, cel mai important lucru pentru viitorul acestei probe de sport este ca în fiecare 2-4 ani să se formeze noi generații de rugbiști. Conform planurilor actuale, campionatele regionale vor permite ca mai multe echipe locale să concureze între ele, ca mai pot să fie organizate etape finale. Un asemenea format va scoate la iveală juniorii talentați, cei care în cele din urmă vor deveni ulterior parte a echipelor naționale. Acesta e mesajul transmis copiilor prin intermediul celor 1000 de baloane oferite școlilor din țară! Realizarea proiectelor de acest gen aduc primele rezultate după 5-10 ani. Iar pentru început — 2 ani de popularizare a jocului de rugby e mai mult decât un start reușit.
Anatolie Curechi este sigur că în perioada primului său mandat (până în 2026) Federația de Rugby ar putea încheia acorduri de colaborare cu aproximativ 500 de școli. “Un plan ambițios, foarte greu de realizat, dar posibil.”